top of page
Sakartvelo-15mrt2024-GS-54.jpg

Ensemble Sakartvelo

Ensemble Sakartvelo uit Amersfoort zingt onder leiding van Ketevan (Keti) Tsiklauri. Het repertoire omvat uitsluitend Georgische liederen, met begeleiding van authentieke Georgische muziekinstrumenten. Sakartvelo betekent dan ook Georgië.

Kenmerkend voor Georgische zang zijn de bijzondere meerstemmigheid, de harmonieën en samenklanken, die soms schuren en dan weer wondermooi samenvloeien. De Georgische muzikale folklore is net zo gevarieerd en mooi als het landschap en elke regio heeft zijn eigen stijl en genre. Dit wordt weerspiegeld in de ruime repertoirekeuze.

De ambities van Ketevan (Keti) Tsiklauri zijn om met dit koor landelijk concerten te geven en uiteindelijk ook op tournee te gaan in haar geboorteland Georgië.

 

Repertoire

Voor de repertoirekeuze biedt de Georgische zangtraditie een rijke bron: van stoere, krachtige liederen uit de bergen, uitbundige feestliederen, ingetogen religieuze zang, speelse of ontdeugende dansliederen, ritmische werkliederen uit de fabrieken of oogstliederen van het veld, stadse lyrische romantiek, tot gezongen legenden uit het verleden. Ook composities van eigentijdse Georgische componisten staan op het repertoire van dit koor.

Begeleiding is vaak met originele Georgische instrumenten, zoals de panduri (driesnarig luit), de salamuri (fluit), doli (kleine handtrom) en de changi (schootharp).

 

Repetities

Ketevan (Keti) Tsiklauri legt de lat hoog wat betreft de zangkwaliteit van het koor. Daarbij haalt zij het beste uit de zangers en smeedt individuen samen tot een welklinkend koor. Daarnaast stimuleert ze leden in het gebruik van typische Georgische instrumenten als panduri, doli en schootharp.

Het koor repeteert 2x per maand op de woensdagavond van 19.00 tot 22.00 uur in een basisschool in Amersfoort.

Meer over de dirigent Ketevan(Keti) Tsiklauri

bottom of page